De combinatie van hondenbezitters en diverse nationaliteiten veroorzaakt spanningen in de wijk Zevenhuizen. Een buurtteam moest voor meer begrip zorgen.
Nephonden moesten het geheel voor iedereen laagdrempelig maken. Dat was nodig, want in een multiculturele wijk als Zevenhuizen kijken bewoners verschillend tegen honden aan. Zeker vijftig gaven gisteren gehoor aan de uitnodiging van buurteam Sprenkelaar. Buurtcentrum Atrium zat dan ook helemaal vol. Er waren opvallend veel kinderen aanwezig.
Sommige mensen zijn bang, zijn niet aan honden gewend of weten niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Met als gevolg dat er geregeld spanningen ontstaan tussen bewoners van de vier flats aan de Aristotelesstraat. Wooncorporatie De Goede Woning kan geen concrete incidenten noemen, maar er is was in elk geval voldoende aanleiding voor een eerste pilotbijeenkomst.
De bijeenkomst start met een quizvraag: ‘zijn alle kwispelende honden altijd’. Voorlichter Yvette van Veldhuijsen van Stichting Alert is aangenaam verrast als bijna de helft van de deelnemers het antwoord goed heeft: nee dus. Dat is al een veel hogere score dan bij de proefquiz, die eerder gehouden werd onder bezoekers van een braderie. ,,Van de uitkomsten zijn we toen heel erg geschrokken. Blijkbaar is er nog veel te winnen, als het gaat om hondenkennis in alle lagen van de bevolking’’, zegt ze.
Cultuurverschillen
Lianne Hoenderboom is één van de aanwezige hondeneigenaren. ,,Ik wil graag horen wat mensen geleerd wordt tijdens zo’n bijeenkomst.’’ Ze wijt de spanningen in de buurt aan een cultuurverschil. ,,Aan de kinderen ligt het niet’’, zegt ze, terwijl ze een foto laat zien van lachende kinderen die haar hondje uitlaten. ,,Opvoeding is heel belangrijk. Als kinderen geleerd wordt om vooral rustig te blijven, zou dat een hoop schelen.’’
De nephonden oefenen ondertussen een grote aantrekkingskracht uit op de kinderen. Die zijn bedoeld voor de voorlichting, maar blijken ook gewild om mee op de foto te gaan. Naast de Goede Woning en Stichting Alert, zijn ook welzijnsorganisatie Stimenz en toezichthouders van de gemeente Apeldoorn betrokken bij de voorlichting. De organisatie is blij met de opkomst, maar het moet nog blijken of het gewenste effect bereikt wordt. Als het aan de voorlichters van Alert ligt, gaan ze ook andere wijken in om voorlichting te geven voor een goede omgang met honden.
(bron: De Stentor)