Sinds 2015 bestaan er twee soorten energielabels. Het eerste, van voor 1 januari 2015, is opgesteld door gecertificeerde energie-experts. Het tweede wordt vanaf 1 januari 2015 gratis beschikbaar gesteld door de overheid. Dit laatste label kunnen huiseigenaren zelf aanpassen.
Het oude label
Het ‘oude’ label is het resultaat van een ingewikkeld rekenprogramma op basis van meer dan 1.000 gegevens. Dit label is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Het maakte tot 1 januari 2015 ook deel uit van het woningwaarderingssysteem (het systeem waarmee de prijs van huurwoningen wordt bepaald).
Het nieuwe label
De overheid wilde graag een makkelijker energielabelsysteem. Zo zou het voor huiseigenaren eenvoudiger moeten zijn om snel inzicht te krijgen in de energiekwaliteit van hun woning. Mensen zouden ook zelf, voor hun eigen woning, een energielabel moeten kunnen maken. Het nieuwe systeem telt ongeveer 13 vragen die iedereen zonder specifieke kennis kan beantwoorden.
Wat betekent dit voor u als huurder?
De Goede Woning heeft van al haar woningen een energielabel van vóór 1 januari 2015. Deze labels zijn nog een aantal jaren geldig. Voor deze woningen laten wij geen nieuwe energielabels meer opstellen. Wat we wel doen, is uw woning waarderen met een werkelijke energiekwaliteit; de zogenaamde Energie-index. Deze opvolger van het ingewikkelde oude energielabelsysteem maakt ook deel uit van de woningwaardering. Het werkt ook net als bij het oude energielabel: de hoogte van de Energie-index bepaalt hoeveel punten voor energie er in het woningwaarderingssysteem moeten worden ingevuld.